SDS: Safety Data Sheet

Een SDS, oftewel een Safety Data Sheet (veiligheidsinformatieblad), is een document dat uitgebreide informatie geeft over de eigenschappen en gevaren van een chemische stof of een mengsel. Het doel van een SDS is om gebruikers, zoals werknemers en hulpdiensten, te informeren over hoe ze veilig met een stof omgaan en welke maatregelen ze moeten nemen in geval van incidenten zoals lekkages, brand of blootstelling. Een SDS bevat belangrijke gegevens zoals:

  • De samenstelling van de stof of het mengsel.
  • Gevarenidentificatie en bijbehorende pictogrammen.
  • Veilige opslag- en gebruiksinstructies.
  • Maatregelen bij ongelukken of calamiteiten.
  • Milieu-informatie over de impact van de stof.

Een SDS is essentieel voor het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers en het voorkomen van milieuschade.

Wat zegt de REACH over de Safety Data Sheet?

REACH verplicht dat Safety Data Sheets een uitgebreide set aan veiligheidsinformatie bevatten en actueel blijven. Ze dienen als cruciaal document om de risico's van stoffen en mengsels in de hele supply chain te beheersen. Dit ondersteunt zowel wettelijke naleving als de bescherming van mens en milieu.

Dienstverlening

Arbo RI&E

PSA-onderzoek

Adviseur Gevaarlijke Stoffen

Awareness campagne

BHV-organisatie

Certificering

Gevaarlijke stoffenmanagement

Interne audits

Metingen

Opleidingen

Veiligheidsinspecties en audits

Veiligheidskundige ondersteuning

Veiligheidscultuurmetingen en -programma's

5 garanties waarop je mag vertrouwen
  1. Betrouwbaar advies sinds 1996 met aantoonbare resultaten.
  2. Een vast team van experts staat klaar voor een doeltreffende aanpak.
  3. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen tijdens onze samenwerking.
  4. Jouw gegevens zijn in veilige handen, gewaarborgd door ISO 27001-certificering.
  5. Duidelijkheid over kosten en afspraken, plus langdurige support na implementatie.
Gratis adviesgesprek

Wil je persoonlijk kennismaken met een van onze adviseurs? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en we helpen je graag op weg!

Wanneer moet je een Safety Data Sheet hebben?

Een Safety Data Sheet is verplicht in situaties waarin gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, vervoerd, gebruikt of opgeslagen. Volgens Europese wetgeving (REACH-verordening) is een Safety Data Sheet vereist wanneer:

1.   Een stof of mengsel als gevaarlijk is geclassificeerd volgens de CLP-verordening (Classification, Labelling, and Packaging).

2.   Een stof persistent, bioaccumulerend en toxisch (PBT) of zeer persistent en zeer bioaccumulerend (zPzB) is.

3.   Een stof op de REACH-kandidatenlijst staat, bijvoorbeeld vanwege zorgwekkende eigenschappen (zoals kankerverwekkendheid of giftigheid).

Daarnaast kan een Safety Data Sheet ook op verzoek van professionele gebruikers nodig zijn, zelfs als de stof of het mengsel niet als gevaarlijk wordt geclassificeerd, maar specifieke risico’s met zich meebrengt.

Een Safety Data Sheet is vaker verplicht dan je denkt. Zo vallen schoonmaakmiddelen ook vaak onder gevaarlijke/chemische stoffen. Hiervoor zou je dus ook al een Safety Data Sheet moeten hebben. 

Wie moet de Safety Data Sheet maken en/of aanleveren?

De verantwoordelijkheid voor het opstellen en verstrekken van een Safety Data Sheet ligt bij de producent, importeur of leverancier van de stof of het mengsel. Dit betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat het veiligheidsinformatieblad:

·       Conform de wetgeving is opgesteld, zoals REACH en CLP.

·       Volledig en actueel is. Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt over de gevaren of veilige omgang met een stof, moet het SDS worden aangepast.

·       Beschikbaar is in de taal van de landen waar het product wordt verkocht of gebruikt.

Voor bedrijven die stoffen of mengsels gebruiken, is het van belang om de ontvangen Safety Data Sheets zorgvuldig te beheren en ervoor te zorgen dat alle werknemers toegang hebben tot deze informatie.

Bij QVOX hebben we opgeleide veiligheidsadviseurs die bedrijven ondersteunen bij het voldoen aan de wettelijke eisen rondom Safety Data Sheets. Wij bieden advies en begeleiding bij het opstellen, controleren en actualiseren van veiligheidsinformatiebladen. Zo zorgen we samen voor een veilige werk- en leefomgeving.

Hoe vaak moeten SDS’en worden bijgewerkt en wie is verantwoordelijk voor updates?

Er is geen vaste tijdsperiode vastgesteld (zoals jaarlijks), maar updates moeten worden uitgevoerd zodra de genoemde situaties zich voordoen. Het is wel een goede praktijk om Safety Data Sheets periodiek te beoordelen om te zorgen dat ze nog actueel zijn, bijvoorbeeld jaarlijks of eens per twee jaar, afhankelijk van de risicoprofielen van de stoffen

Bij een update moet de geactualiseerde Safety Data Sheet onmiddellijk beschikbaar worden gesteld aan alle afnemers die de stof of het mengsel in de afgelopen 12 maanden hebben ontvangen. Dit is een verplichting onder REACH.

Jouw adviesbureau voor PSA
Opleidingen
Opleidingen:

Het is voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer belangrijk je kennis en vaardigheden bij te houden. Daarom is er in het behalen en onderhouden van een certificering focus op het volgen van vakspecifieke trainingen en opleidingen. In de QVOX Academy bieden we vakspecifieke opleidingen, trainingen en online webinars aan om zo je kennis te vergroten en competenties te ontwikkelen. Je kunt deelnemen op jouw eigen gekozen moment en een locatie dichtbij huis, zelfs in de avonduren of op zaterdag. 

Projecten
Projecten:

Met onze tijdelijke ondersteuning bieden we een praktische en systematische aanpak voor het PSA-onderzoek. Zijn van begin tot eind betrokken bij het opzetten en uitvoeren van het onderzoek, het analyseren van de input en het opstellen van een eventueel verbeterplan. 

Services
Services:

Structureel samenwerken aan een veilige werkomgeving? Met ons service contract houden we je scherp en brengen we in kaart waar kansen liggen én hoe je grip houdt op andere thema's rondom veilig werken. Zonder zorgen en met zekerheid van de kwaliteit zoals je die van ons bent gewend. 

Neem contact op met een van onze experts en volg ons spoor naar certificering en compliance. 

Meer weten over compliance & certificering?

Moeilijke woorden, ze zijn overal. Engels of Nederlands. Ja, ook wij gebruiken ze vaak. Neem alleen al de woorden compliance en certificering, onze slogan. Daarom hebben we nu een wekelijkse podcast serie onder de naam "moeilijke woordjes".

In deze korte podcasts leggen we moeilijke woorden uit zodat jij je nooit meer hoeft af te vragen wat ermee bedoeld wordt. Woorden zoals accreditatie, logging, validatie en awareness. Wij maken moeilijke woordjes gewoon weer lekker eenvoudig!

Wil je niets missen, abonneer je dan via #QTALK op Spotify of luister hier direct

#QTALK podcast Moeilijke Woordjes

Elke donderdag een nieuwe korte podcast die een complex begrip uit de wereld van compliance en certificering uitlegt.

Deze organisaties hebben gekozen voor QVOX