Wat is een Arbo RI&E?
Arbo RI&E is de afkorting van Arbo Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Een RI&E kun je op veel verschillende werkgebieden doen en is daarmee dus een veel gebruikte term. De Arbo RI&E gaat specifiek in op de arbo-aspecten. Waarom deze dan zo veel aandacht krijgt? De Arbo RI&E is een verplicht onderdeel van de Arbowet (art. 5). De Arbowet zegt dat iedere organisatie – groot of klein - met een arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer verplicht een Arbo RI&E moet (laten) uitvoeren. Ook als je met zzp’ers werkt of stagiaires in dienst hebt.
Welke organisaties moeten verplicht een Arbo RI&E opstellen?
Het is logisch om ervan uit te gaan dat de Arbo RI&E alleen voor bedrijven is met een hoog risico op ongevallen of incidenten en dus meer gevaar voor werknemers. Dat is echter niet zo: voor iedere organisatie is de Arbo RI&E een verplichting. Risico’s op de werkvloer gaan namelijk verder dan werken met gevaarlijke stoffen of machines. Ook een te hoge werkdruk, pestgedrag en een slechte houding achter het bureau kunnen een gevaar zijn voor de gezondheid en veiligheid van werknemers.
De coronacrisis is een goed voorbeeld van een verandering in de maatschappij die ervoor zorgt dat bepaalde thema’s extra aandacht krijgen. Veel organisaties hebben er toen voor gekozen om hun werknemers thuis te voorzien van goede bureaus, bureaustoelen en andere faciliteiten. Een Arbo RI&E helpt organisaties grip te houden op actuele situaties en risico’s. Hiermee wordt iets wat nog vaak gezien wordt als statisch en een administratieve verplichting, een dynamische tool voor goed werkgeverschap.
Iedere organisatie moet dus een Arbo RI&E opstellen. Heeft jouw organisatie heel veel gevaarlijke stoffen in huis? Dan kan het zijn dat een ARIE ook verplicht is. De Aanvullende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (ARIE) is een regeling in het Arbeidsomstandighedenbesluit.
Toetsing van de Arbo RI&E
Bij een organisatie met 25 medewerkers of meer is het verplicht om je Arbo RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde veiligheidskundige. Onder de 25 medewerkers kan er gebruik gemaakt worden van een branche-specifieke RI&E die niet getoetst hoeft te worden.