NEN 7510 certificering

NEN 7510 is de Nederlandse standaard voor de certificering van informatiebeveiliging in de gezondheidszorg. Met een NEN 7510 certificaat laat je zien dat belangrijke gezondheidsinformatie bij jou in goede handen is. Je hebt maatregelen getroffen om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van deze gegevens te beschermen. NEN 7510 is inmiddels een eis voor vrijwel iedere organisatie in de gezondheidszorg. De Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) controleert hier op, zodat NEN 7510 tegenwoordig dé standaard is geworden voor iedere zorgorganisatie.

Waarom zorgorganisaties kiezen voor NEN 7510 

Allereerst hebben zorgorganisaties te maken met wettelijke vereisten. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt strenge eisen aan de bescherming van persoonsgegevens, waaronder medische gegevens. De NEN 7510 helpt zorgorganisaties te voldoen aan deze eisen door een gestructureerde aanpak voor informatiebeveiliging te bieden. Aanvullend eist de Nederlandse wet- en regelgeving dat zorgorganisaties beveiligingsmaatregelen inzetten voor medische gegevens. 

Om medische gegevens te beschermen, biedt de NEN 7510 een raamwerk voor het identificeren en beheersen van risico's met betrekking tot informatiebeveiliging. Dit helpt zorgorganisaties om datalekken en andere beveiligingsincidenten te voorkomen. Side note: beleid voor het beschermen van gegevens, creëert ook een gevoel van vertrouwen bij patiënten. NEN 7510-certificering toont namelijk aan dat zorgorganisaties serieus omgaan met informatiebeveiliging. 

Maar dat is niet alles. Want NEN 7510-certificering geeft zorgorganisaties ook de kans hun efficiency en effectiviteit aanzienlijk te verbeteren. Dankzij gestandaardiseerde en gedocumenteerde procedures. De norm bevordert een cultuur van continu verbeteren, waarbij regelmatig audits en evaluaties plaatsvinden om beveiligingsmaatregelen te beoordelen en bij te stellen.

In steeds meer gevallen is het ook zo dat zorgverzekeraars en andere partners binnen de zorgketen naleving van NEN 7510 eisen als voorwaarde voor samenwerking. Certificering kan dus noodzakelijk zijn om aan deze contractuele verplichtingen te voldoen.

En uiteraard, het certificeringsproces verhoogt de bewustwording van informatiebeveiliging binnen de organisatie. Dit leidt tot een sterke beveiligingscultuur en betere naleving van beveiligingsmaatregelen door medewerkers. 

NEN 7510 certificering

NEN 7510 biedt een raamwerk om op een systematische manier risico's voor informatiebeveiliging in kaart te brengen én daarvoor passende maatregelen te treffen. De NEN 7510 certificering kun je behalen door een externe audit te laten afnemen door een erkende certificerende instantie. QVOX werkt met alle erkende instanties en wij adviseren bij de keuze voor een passende certificerende instantie.  

NEN 7510 certificering

NEN-EN 15224 NEN 7510 certificering
Meer weten?
Vraag een offerte aan
offerte aanvragen
Bel ons
5 garanties waarop je mag vertrouwen
  1. Betrouwbaar advies sinds 1996 met aantoonbare resultaten.
  2. Een vast team van experts staat klaar voor een doeltreffende aanpak.
  3. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen tijdens onze samenwerking.
  4. Jouw gegevens zijn in veilige handen, gewaarborgd door ISO 27001-certificering.
  5. Duidelijkheid over kosten en afspraken, plus langdurige support na implementatie.
Gratis adviesgesprek

Wil je persoonlijk kennismaken met een van onze adviseurs? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en we helpen je graag op weg!

QVOX biedt hulp op maat
Academy
Academy:

Opleiding

Training en opleiding die jou verder helpen  

Neem met vertrouwen verantwoordelijkheid en word een waardevolle compliance en certificeringsdeskundige in jouw organisatie. Ontwikkel vaardigheden en verdiep je kennis van risicomanagement, audits en verandermanagement op een manier die perfect bij jou past. Zo kun je opdrachtgevers en auditoren sterk te woord staan.

Normen
Normen:

Projecten

Certificeren én verbeteren zonder gedoe

Wil je gecertificeerd worden én blijven zonder stress? Streef je naar blijvende verbeteringen? Kies dan voor onze projectspecialisten en start samen met hen een implementatieproject. In een team van in- en externe medewerkers zetten we samen het spoor uit en banen we de weg naar het gewenste resultaat. Onder leiding van een ervaren projectmanager. Met vastberadenheid en kracht, zonder onaangename verrassingen.

Expertise
Expertise:

Services

Grip op je bedrijfsvoering blijven houden

Leidt het onderhouden van de certificering je af van de purpose van je organisatie? Vertrouw dan op onze services om je certificering te behouden én compliant te blijven. De ervaren QVOX-professionals zorgen praktisch en op tijd voor het uitvoeren van certificeringstaken, terwijl wij je op de hoogte houden en meenemen in veranderingen die jouw organisatie verder helpen. Daardoor houd je niet alleen grip op je certificering, maar ook op de bedrijfsvoering! Laat ons jou ontzorgen en kansen signaleren voor een pad naar meer zekerheid en minder zorgen.

Onze kennis en ervaring versterken jouw positie

één partner voor kwaliteit & veiligheid, arbeidsomstandigheden, duurzaamheid, informatiebeveiliging & privacy

NEN 7510 beoordeling volgens IGJ-eisen

De IGJ ziet erop toe dat zorginstellingen voldoen aan de wettelijke eisen voor informatiebeveiliging, waaronder de naleving van de NEN 7510-norm. Dit betekent dat de IGJ controles en inspecties kan uitvoeren om te verifiëren of zorginstellingen de juiste maatregelen hebben getroffen om hun informatie te beveiligen volgens de richtlijnen van de NEN 7510.

Als een zorginstelling medische gegevens niet goed beveiligt en dit in strijd is met de NEN 7510, kan de IGJ ingrijpen door bijvoorbeeld te eisen dat de instelling haar beveiligingsmaatregelen aanscherpt. Indien nodig kan de IGJ ook boetes opleggen of andere sancties toepassen om naleving af te dwingen.

Samenvattend speelt de NEN 7510 een cruciale rol in het stellen van normen voor informatiebeveiliging in de zorg, terwijl de IGJ verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van deze normen.

Is de NEN 7510 verplicht?

 

Hoewel de NEN 7510 op zichzelf geen wettelijke verplichting is, is naleving ervan in de praktijk vaak essentieel vanwege de eisen van de AVG, sectorale regelgeving, toezicht door de IGJ en contractuele verplichtingen. Zorginstellingen die niet aan de NEN 7510 voldoen, riskeren inspecties, verbetermaatregelen en mogelijke sancties van de IGJ, evenals juridische schade en reputatieschade.

Daarnaast draait het in de NEN 7510 ook om best practices en risicobeheersing, waarbij de zorgorganisatie een vooruitstrevende positie inneemt als het gaat om gegevensbescherming. Door de NEN 7510-norm te volgen, kunnen zorginstellingen de risico's op datalekken en andere beveiligingsincidenten beter beheersen. En, de implementatie van NEN 7510 geeft een duidelijk signaal aan patiënten en partners; een signaal van vertrouwen. 

NEN 7510 audit in de praktijk

 

Een audit voor NEN 7510 is een gestructureerd proces waarbij een externe auditor beoordeelt of een zorginstelling voldoet aan de eisen van de NEN 7510-norm voor informatiebeveiliging. Het doel van de audit is om vast te stellen of de organisatie adequaat maatregelen heeft getroffen om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van medische informatie te waarborgen.

Je doorloopt tijdens de audit van NEN 7510 verschillende fases: van voorbereiding en documentatiebeoordeling tot interviews, controles en rapportage. Met als uiteindelijk doel natuurlijk de certificering. Certificering is meestal geldig voor een bepaalde periode, vaak drie jaar, met jaarlijkse surveillances of controles om te waarborgen dat de organisatie blijft voldoen aan de norm. 

FAQ
FAQ

NEN 7510

Wat houdt de NEN 7510 in?

De NEN 7510 is de norm voor informatiebeveiliging in de zorg. De norm geeft richtlijnen en uitgangspunten voor het bepalen, instellen en handhaven van maatregelen die zorginstellingen en andere beheerders van persoonlijke gezondheidsinformatie moeten treffen ter beveiliging van de informatievoorziening. Hiervoor geeft de norm een normatief raamwerk in de vorm van een managementsysteem voor informatiebeveiliging (NEN7510 deel 1) inclusief de beheersmaatregelen bij elk van de beheersdoelstellingen (NEN7510 deel 2). De norm geeft daarmee aanwijzingen voor het organisatorisch en technisch inrichten van de informatiebeveiliging en biedt zo een basis voor vertrouwen in de zorgvuldige informatievoorziening bij en tussen de verschillende organisaties in de zorg.

Waarom kies je als bedrijf of organisatie voor de NEN 7510?

De norm is bedoeld voor zorginstellingen en andere beheerders van persoonlijke gezondheidsinformatie die richtlijnen zoeken over dit onderwerp, evenals hun beveiligingsadviseurs, -consultants, -auditoren, -aanbieders en externe dienstverleners. Zij moeten kunnen aantonen dat zij over de juiste informatiebeveiliging beschikken en dienen zich daarbij te houden aan de eisen uit de NEN7510.

Is de NEN 7510 verplicht?

De norm is verplicht voor zorginstellingen en andere beheerders van persoonlijke gezondheidsinformatie. Toeleveranciers in de zorg zijn niet verplicht om met de norm te werken. Vaak wordt er toch wel verwacht van toeleveranciers dat ook zij met NEN 7510 werken. De zorginstelling stelt dan een pakket aan eisen op en leveranciers dienen hier dan aan te voldoen.

Certificering is alleen verplicht voor zogenaamde gegevensuitwisselingssystemen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verwacht inmiddels wel dat zorginstellingen door middel van een onafhankelijke beoordeling kunnen aantonen dat zij voldoen aan de eisen uit de NEN 7510. Met certificering is dit eenvoudig aan te tonen.

Wat zijn de kosten van de NEN 7510?

De NEN7510 is gratis te verkrijgen bij de NEN evenals de aan de NEN7510 verbonden normen NEN7512, NEN7513 en NTA7516. De kosten van certificering verschillen per scope van een project. Meer informatie hierover kun je bij ons opvragen door contact met ons op te nemen.  

Wat zijn de voordelen van de NEN 7510?

De NEN 7510 kan gezien worden als een handboek voor het op een goede manier inrichten van informatiebeveiliging in de zorg. De NEN 7510 maakt het mogelijk om informatiebeveiliging op consequente wijze binnen zorggerelateerde omgevingen te implementeren, met specifiek aandacht voor de unieke uitdagingen die de zorg stelt. Door deze normen te volgen zorgen zorginstellingen ervoor dat de vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens waarvoor zij verantwoordelijk zijn, gehandhaafd worden, dat kritische zorginformatiesystemen beschikbaar blijven en dat er rekenschap voor gezondheidsinformatie wordt afgelegd.

Hoe krijg je een de NEN 7510-certificaat?

Zorginstellingen en andere beheerders van persoonlijke gezondheidsinformatie kunnen zich certificeren tegen NEN 7510 deel 1 (het managementsysteem), waarvan het certificatieschema (NTA 7515) onder accreditatie is goedgekeurd. Hiermee staat het certificatieproces onder toezicht van de Raad voor Accreditatie (RvA), die zowel eisen stelt aan het certificatieproces als aan de certificerende organisatie.

Waar moet je op letten bij de NEN 7510 certificering?

Om een NEN 7510 certificering soepel en efficiënt te laten verlopen, hebben we een aantal tips.

  • Besteed aandacht aan de menselijke kant. Informatiebeveiliging wordt grotendeels met technische oplossingen gewaarborgd, maar een druk op de verkeerde knop door een medewerker kan een bedrijf platleggen. Houd hier rekening mee bij het minimaliseren van risico’s.
  • Beschrijf niet alleen de procedures, maar zorg ook voor goede controlemechanismen om te voorkomen dat procedures fout gaan.
  • Voorkom handmatige controles en automatiseer technische beheersmaatregelen, zoals wachtwoordbeheer en patchmanagement.
  • Zorg voor een goed calamiteitenplan en een back-up/terugval locatie om de informatie te beveiligen tegen bedreigingen van buitenaf.
  • Probeer niet alles zelf te doen. Een externe verantwoordelijke voor informatiebeveiliging heeft vaak meer kennis en impact dan iemand die intern verantwoordelijk wordt gemaakt.
  • Vertrouw niet blind op ICT-leveranciers, maar maak goede afspraken en zorg dat deze worden vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA).
Wat zijn de stappen naar een NEN 7510 certificaat?

Je kunt bij QVOX terecht voor een NEN 7510 beoordeling, die voldoet aan de eisen van IGJ. Maar je kunt bij QVOX ook terecht voor maatwerk advies om de volledige NEN 7510-certificering te behalen, afgestemd op jouw situatie en wensen. Daarvoor doorloop je de volgende stappen om de NEN 7510 certificering te behalen:

  • GAP-analyse: snel zicht in de acties die je moet nemen;
  • Risico analyse: de risico's op het gebied van IT, fysieke beveiliging, mens én organisatie inzichtelijk 
  • ISMS opzetten: een praktisch ISMS dat aan de certificeringseisen voldoet;
  • Beveiligingsmaatregelen implementeren: acties nemen met awareness en instructie op maat. Live of via e-learning;
  • Interne audit NEN 7510: een controle op alle normeisen van NEN 7510, zodat je weet waar je staat en goed voorbereid bent op de externe audit;
  • Directiebeoordeling: verplichte jaarlijkse evaluatie van het ISMS; 
  • Externe audit: de officiële certificeringsaudit
Online webinars over NEN7510 voor informatiebeveiliging in de zorg

De webinar over de NEN7510 is een praktische vertaling van de norm voor informatiebeveiliging voor zorgorganisaties, managers en hun IT-professionals. Tijdens deze webinar leggen we je op een praktische manier uit wat de NEN7510 inhoudt en hoe jij ervoor zorgt dat jouw organisatie voldoet aan de eisen. Aan het eind van de webinar ontvang je ook een checklist. Handig, zo kun je meteen aan de slag.

Meer informatie of direct aanmelden