Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder)

De Veiligheidsladder of Safety Culture Ladder is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen in organisaties aan de hand van de vijf treden van de ladder te meten en continu te verbeteren. 

De vijf treden van de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder is een certificeringsinstrument dat de volwassenheid van de veiligheidscultuur binnen een organisatie beoordeelt. Het model bestaat uit vijf treden (of niveaus) die aangeven hoe ver een organisatie is gevorderd in het integreren van veiligheid in haar cultuur en dagelijkse praktijk:

  1. Pathologisch: Veiligheid wordt gezien als een noodzakelijk kwaad, en er wordt alleen aan gedaan als het moet.
  2. Reactief: Best belangrijk - veiligheid - maar men reageert vooral na incidenten.
  3. Calculatief: Er zijn veiligheidssystemen, maar de nadruk ligt op regels en procedures.
  4. Proactief: Veiligheid is een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering, en men anticipeert op mogelijke gevaren.
  5. Vooruitstrevend: Het onderwerp veiligheid is volledig geïntegreerd in de cultuur en iedereen in de organisatie draagt actief bij aan continue verbetering.

Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder)

CO2 Prestatieladder Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder) MVO-Prestatieladder
Ook jouw adviesbureau voor:
5 garanties waarop je mag vertrouwen
  1. Betrouwbaar advies sinds 1996 met aantoonbare resultaten.
  2. Een vast team van experts staat klaar voor een doeltreffende aanpak.
  3. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen tijdens onze samenwerking.
  4. Jouw gegevens zijn in veilige handen, gewaarborgd door ISO 27001-certificering.
  5. Duidelijkheid over kosten en afspraken, plus langdurige support na implementatie.
Gratis adviesgesprek

Wil je persoonlijk kennismaken met een van onze adviseurs? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en we helpen je graag op weg!

Jouw adviesbureau voor de veiligheidsladder
Opleidingen
Opleidingen:

Het is voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer belangrijk je kennis en vaardigheden bij te houden. Daarom is er in het behalen en onderhouden van een certificering focus op het volgen van vakspecifieke trainingen en opleidingen. In de QVOX Academy bieden we vakspecifieke opleidingen, trainingen en online webinars aan om zo je kennis te vergroten en competenties te ontwikkelen. Je kunt deelnemen op jouw eigen gekozen moment en een locatie dichtbij huis, zelfs in de avonduren of op zaterdag. 

Projecten
Projecten:

Wil je tijdelijke ondersteuning met een duidelijk doel of de zorg voor een van de tredes of de certificering van de Safety Culture Ladder uitbesteden? Dan is onze projectaanpak de beste oplossing. Samen stellen wij een projectteam vast en ondersteunen wij je op maat. Onze ervaren projectmanagers leiden je met een helder projectplan naar een volgende trede op de Safety Culture Ladder. 

Services
Services:

Hercertificering of onderhoud van het kwaliteitssysteem voor de Safety Culture Ladder kun je aan ons uitbesteden. Met ons service contract houden we je scherp en brengen we in kaart waar kansen liggen én hoe je glansrijk verder komt op de bekende tredes van de ladder. Zonder zorgen en met zekerheid van de kwaliteit zoals je die van ons bent gewend. 

Neem contact op met een van onze experts en volg ons spoor naar certificering en compliance. 

Wat is de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder biedt handvatten voor organisaties om technische en organisatorische maatregelen nemen, op het gebied van veiligheid. Het doel is zo veilig en gezond mogelijk te kunnen werken binnen de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld het voorkomen van bedrijfsongevallen zijn of het aanpakken van onveilig gedrag van een collega. De ladder geeft inzicht in de mate van bewust en veilig werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn is in een organisatie, hoe hoger de score op de Safety Culture Ladder. 

'Veiligheidsladder' certificering

 

Ondanks dat we het met de Safety Culture Ladder niet meer hebben over een norm, kun je de ladder gewoon laten certificeren. Het verschil tussen de ladder en een 'standaard' norm is te herkennen aan de opzet, het doel en de toepassing. 

  • Focus: Normen richten zich op specifieke processen of managementsystemen met vaste criteria, terwijl de Safety Culture Ladder zich richt op de algehele veiligheidscultuur binnen een organisatie.
  • Doelstelling: Normen bieden uniforme richtlijnen voor naleving, terwijl de veiligheidsladder streeft naar continue verbetering van de veiligheidscultuur.
  • Toepassingsgebied: Normen kunnen zeer specifiek zijn (bijv. kwaliteitsmanagement of milieu), terwijl de veiligheidsladder breder is en zich richt op het algemene veiligheidsbewustzijn en gedrag binnen de organisatie.
Safety Culture Ladder voor sterke positie in de markt

Bij sommige opdrachtgevers geeft het gebruik van de Safety Culture Ladder zelfs een voordeel voor opdrachten. Door aan te kunnen tonen dat je als organisatie geeft om veiligheid, is er meer onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrenten. Inmiddels is het zelfs zo dat opdrachtgevers eisen dat je als organisatie tenminste op trede 'proactief' bent. Vanaf 2022 geldt het voldoen aan de Safety Culture Ladder als eis voor organisaties die in de bouwsector actief zijn.

Safety First! Podcast over veiligheid in organisaties


In onze miniserie over veiligheid in en rondom organisaties duiken we in belangrijke veiligheidsthema's zoals veiligheid op de werkvloer, informatiebeveiliging en een veilige bedrijfsomgeving. Hoe scoort jouw organisatie op deze topics? 

Luister de hele serie via deze link én pak ook meteen onze nieuwe serie 'QTALK's Moeilijke Woordjes' mee. Zo ben je helemaal voorbereid op compliance en certificering. 

Miniserie over veiligheid
FAQ
FAQ

Safety Culture Ladder

Voor wie is de Safety Culture Ladder?

De Veiligheidsladder is ontwikkeld door ProRail en was oorspronkelijk bedoeld voor de railbranche. De methode heeft in deze sector zo goed gewerkt, dat NEN is gevraagd om de Veiligheidsladder ook beschikbaar te stellen voor andere sectoren. Doordat het kernconcept generiek toepasbaar is, biedt de methode aanknopingspunten voor bedrijven in alle branches. Daarnaast biedt het systeem voldoende ruimte om de criteria te interpreteren vanuit het eigen bedrijf. De norm voegt zich daarom ook bij andere Arbo certificeringen, zoals VCA en ISO 45001.

Wat zegt de norm over de Safety Culture Ladder?

De norm gaat uit van het creëren van veiligheidsbewustzijn op alle lagen binnen de organisatie en zo alle medewerkers te betrekken. Het is belangrijk om een open cultuur te realiseren die veiligheid zo hoog mogelijk in het vaandel heeft staan. In alle lagen van de organisatie.

Wat zijn de voordelen van de Safety Culture Ladder?

De voordelen van de Safety Culture Ladder zitten voornamelijk in de uitvoering van de norm. Door de Safety Culture Ladder in te zetten verhoog je het veiligheidsbewustzijn in alle lagen van de organisatie, met name bij medewerkers. Daarnaast betreft de certificering geen controle van de documenten. Wel worden interviews afgenomen in alle lagen en op alle niveaus. Deze interviews vergelijken we met het huidige bewustzijnsniveau. Is er bijvoorbeeld een open en vrije cultuur om elkaar aan te kunnen spreken op veiligheid? En wat is de bewijslast hiervoor?

Hoe zit het met de verschillende treden van de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder heeft vijf verschillende treden. Elke trede geeft een ontwikkelingsfase aan waarin het desbetreffende bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn bevindt.

Trede 1: Pathologisch

Het interne bewustzijnsniveau is laag. Investeringen in veiligheid en veiligheidsgedrag zijn niet of nauwelijks aanwezig.

Trede 2: Reactief

Er vindt een kleine shift plaats nadat een probleem of incident heeft plaatsgevonden. De reactie is voornamelijk gebaseerd op patronen en niet op basis van beleid.

Trede 3: Berekenend

Je hebt als organisatie veiligheidsregels bepaald die je belangrijk vindt. De mate van betrokkenheid ligt voornamelijk bij het hogere management.

Trede 4: Proactief

Veiligheid heeft een hoge prioriteit. Investeringen vinden op reguliere basis plaats en medewerkers worden gestimuleerd elkaar aan te spreken op gedrag.

Trede 5: Vooruitstrevend

Veiligheid en gezondheid op de werkvloer zijn volledig geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen en in het organisatiebeleid en zijn een vast onderdeel van reflectie en verbeteringen.

Hoe beweeg je samen met QVOX naar certificering van de Safety Culture Ladder?

Samen met QVOX kun je doorgroeien naar een volgende trede van de Safety Culture Ladder met behulp van certificering. Onze veiligheidsdeskundigen begeleiden jouw organisatie bij het certificeringsproces van de ladder. Het proces ziet er als volgt uit:

Fase 1: We starten met een nulmeting om te bepalen hoe de veiligheidscultuur binnen de organisatie is ingericht en op welke trede van de Safety Culture Ladder de organisatie zich bevindt.

Fase 2: Vervolgens stellen we een plan van aanpak op. Daarna gaan we met de organisatie aan de slag om het gewenste niveau op de Safety Culture Ladder te bereiken en zo het veiligheids(bewustzijn) te vergroten.

Alles wat je moet weten over certificering


We kennen inmiddels duizenden normen die je kunt laten certificeren. Normen voor producten, processen, organisaties en zelfs voor personen. Vaak heeft een certificering betrekking op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld de manier waarop er met kwaliteit wordt omgegaan, maar ook voor thema's zoals milieu en duurzaamheid, informatiebeveiliging en veiligheid op de werkvloer bestaan normen en certificeringen. Wil je meer over het certificeringsproces leren? Download onze whitepaper. 

QVOX Whitepaper: Certificering