Voor wie is de MVO-Prestatieladder?
De MVO-Prestatieladder is bedoeld voor bedrijven die maatschappelijk georiënteerde wensen en verwachtingen van hun stakeholders meenemen in hun bedrijfsvoering.
Bedrijven die al ervaring hebben met verschillende ISO-normen, kunnen met de MVO-Prestatieladder een stap verder gaan en het verschil maken. De welbekende plan, do, check en act-cyclus en HLS-structuur gebruiken om niet alleen beleidsmatig en bewust te ondernemen, maar ook maatschappelijk verantwoord te zijn. Vanuit een diepgewortelde en intrinsieke motivatie kies je aandachtsgebieden of thema’s die hieraan bijdragen. Wil je met jouw bedrijf namelijk gaan voor groen? Of verdient eerlijkheid en gelijkheid meer aandacht?
De MVO-Prestatieladder biedt mooie handvatten waardoor je direct kunt checken of je doelen aansluiten bij de maatschappelijke behoefte én de bedrijfscontinuïteit een boost geven.
Waarom kies je voor de MVO-Prestatieladder?
Je zet je dagelijks in voor het ontwikkelen, produceren en distribueren van een product of dienst met de hoogste kwaliteit. Maar waarom niet een stapje verder gaan? QVOX gaat in de komende jaren extra inzetten op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Samen met partners en organisaties die er écht voor willen gaan. Of je nou een groot of klein bedrijf bent. Iedereen kan kleine of iets grotere stappen maken naar een maatschappelijk verantwoord beleid. Waarmee je bijdraagt aan duurzaamheid en voorbereid bent op nieuwe eisen, normen en wetgeving. Het gaat om het maken van de juiste strategische keuzes met de hulp van een passend managementsysteem.
Bedrijven die stevig inzetten op eerlijkheid, duurzaamheid en kwaliteit wachten niet af, maar kiezen voor pro-activiteit. Leiderschap, aangetoond in de vorm van een certificaat. Zij pakken vanuit hun koplopers-mindset maatschappelijke issues aan om meer te betekenen voor hun directe omgeving.
Internationale doelen
Maar wist je ook dat er internationale duurzaamheidsdoelen zijn opgesteld? Sommige bedrijven moeten daar vanuit hun eigen branche of expertise hun aandeel in vervullen. Denk aan een stukje verduurzaming in de installatiebranche, regulieren van uitstoot en nieuw beleid voor gevaarlijke stoffen en aangescherpte milieueisen. Met de juiste aanpak en begeleiding kun je de tijd vooruit zijn en dat verdient zich ook nog eens terug!
Certificeren van de MVO-Prestatieladder
De MVO-Prestatieladder is een ideale tool voor bedrijven die niet alleen voor een certificaat willen gaan. Certificeren is een mooi en belangrijk bewijsmiddel voor derden. Maar nog meer gaat het om een extern georiënteerde visie. Een stap verder gaan: wat draag jij bij? En voor wie? Certificering is middel om dit stap voor stap te ontwikkelen én aan te tonen. Het voordeel van de MVO-Prestatieladder is echter dat certificering wél mogelijk is. Dat biedt bedrijven een betere commerciële positie. Bijvoorbeeld bij aanbestedingen. Er zijn 5 treden op de certificeringsladder en daarmee kun je je onderscheiden van andere organisaties.
De SDG’s
De MVO-Prestatieladder maakt gebruik van de internationaal erkende Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze ‘goals’ zijn – net zoals de MVO-prestatieladder – verbonden aan de drie pijlers People, Profit en Planet. En daarmee ook onderdeel van een integrale bedrijfscultuur. Deze doelen voelen soms heel groots aan. Toch zijn de SDG’s ook een mooi handvat om op een systematische manier te bepalen welke MVO-thema’s binnen de eigen organisatie belangrijk én haalbaar zijn. Waar willen we ons op richten? En waar helpt wet- en regelgeving ons een bepaalde richting op te bewegen? Denk aan de stikstofproblematiek. De overheid kan met maatregelen komen die bepaalde SDG’s afdwingen en direct effect hebben op jouw businessmodel. Daarom is het goed hierop voorbereid te zijn.
Met de prestatieladder neem je het heft zelf in handen en kom je uit die afwachtende positie. Wat vinden klanten, medewerkers en andere stakeholders belangrijk? En andersom, wat verwacht je bijvoorbeeld van je leveranciers? Deze processen hebben enorme impact op de organisatie. Daarom moet je de tijd nemen om het goed te doen. Mensen betrekken. Dat begint op beleidsniveau, maar hoe krijg je vervolgens je medewerkers mee?
Hoe start je met de MVO-prestatieladder?
De MVO-Prestatieladder maakt – net zoals de andere prestatieladders – gebruik van treden om aan te tonen wat het maatschappelijke niveau is van een bedrijf. Je kunt instromen op een specifieke trede, afhankelijk van je maatschappelijke prestaties en gekozen thema’s. Er zijn 7 kernthema’s en 31 MVO-thema’s die je door middel van een managementsysteem kunt ontwikkelen. QVOX helpt je hier op onze heldere een herkenbare manier doorheen en zorgt dat je gefundeerde en haalbare keuzes maakt die leiden tot succesvolle certificering.
De thema’s van de MVO-prestatieladders
Het is de bedoeling dat je van de 7 kernthema’s minimaal een aantal MVO-thema’s aanpakt en vastlegt in beleid. Logischerwijs passen sommige MVO-thema’s niet bij jouw organisatie, omdat je daar als bedrijf geen invloed op hebt. De keuze in thema’s moet bij jouw dienstverlening passen. Maar zoals gezegd, daar helpen wij je bij.
Maar hoe maak je de keuze in thema’s? Waar ga jij je hard voor maken? En wat betekenen deze keuzes voor jouw organisatie? Deze gesprekken kun je voeren met experts van QVOX. Wij zijn gespecialiseerd om met onze aanpak aan te sluiten op iedere organisatie, de cultuur en de gewoonten. Wij drukken onze zin niet door en zorgen ervoor dat keuzes aansluiten bij de bedrijfsvoering, haalbaar zijn en door medewerkers ondersteund worden.
Daarbij gaat het ook om: Waar sta je nu? En waar gaan we naartoe? Welke strategische keuzes moet je daarvoor maken? De thema’s uitkiezen is hét perfecte moment om de stap naar een meer maatschappelijk betrokken organisatie te maken. Niet door te kijken naar de norm, maar door te kijken naar jezelf, je klanten en je stakeholders. Samen met een ervaren partner die al vele bedrijven heeft mogen helpen naar compliance en certificering.
Na het maken van een passende keuze van thema’s en doelen én de commitment om hiermee aan de slag te gaan, gaan we dit samen concreet uitwerken in de bedrijfsvoering. Op zo’n manier dat het logisch is voor de medewerkers. Geen aparte systemen, maar een verrijking van de bedrijfsvoering.
Uiteraard doorlopen we de plan, do, check en act-cyclus om te veranderen. De onderwerpen die daarbij ten aanzien van MVO aan bod komen zijn: context en organisatie, leiderschap, planning, ondersteuning, uitvoering, evaluatie van de MVO-prestaties en verbeteringen. Onderwerpen die bedrijven met ervaring in ISO-normen welbekend zijn.
De MVO-prestatielader is geïnspireerd op ISO
De MVO-Prestatieladder is geïnspireerd op internationaal geaccepteerde documenten, zoals de ISO 26000, de ISO 9001. ISO-gecertificeerde bedrijven zullen dit herkennen. Voor hen is de stap naar de MVO Prestatieladder kleiner en brengt het vaak de extra verdieping hierin.
Is de MVO-prestatieladder alleen voor grote bedrijven met veel impact?
Is de MVO Prestatieladder alleen voor grote bedrijven? Absoluut niet. Al begin je klein, met een gesprek, een sessie, een spel of een verkenning, dan maak je al impact. Het doel hoeft niet direct certificering te zijn. Door een eerste stap te zetten raak je bekend met de onderwerpen en bereid je je voor op zaken waar je hoe dan ook mee te maken zult krijgen. De MVO Prestatieladder is dan een stimulans om jezelf en je omgeving uit te dagen om blijvend te ontwikkelen.
Onze tips voor een goede start met MVO en de prestatieladder
Spellen (met betrekking tot de SDG’s) om het gesprek aan te gaan
https://www.sdgnederland.nl/doe-mee/doe-mee-als-individu/spellen/
Online escaperoom
https://www.thegreenescape.nl/